Wat gebeurt er als je 18 wordt?

Als je 18 wordt dan verandert er op financieel vlak het een ander, je wordt dan zelf verantwoordelijk voor al jouw geldzaken.

Om jongeren in de gemeente Doetinchem voor te bereiden, ontvangen ze enkele weken voordat zij 18 worden een kaart in de bus met daarop een QR-code.

Met deze code kunnen zij meer informatie vinden over wat ze financieel moeten regelen als ze 18 jaar worden.

Heb jij de kaart ontvangen?

Jij bent bijna 18. Eindelijk volwassen! Er komt dan van alles op je af, zo ben je vanaf dan zelf verantwoordelijk voor al jouw geldzaken, dus ook voor rood staan of boetes. Alle informatie over wat je financieel moet regelen vind je hier.

Naast geldzaken zijn er nog andere dingen die je moet weten of regelen als je 18 wordt. Je leest er hier meer over.

Kom je er zelf niet uit?

Dat kan natuurlijk, wees gerust, dat is niet iets om je voor te schamen. Stuur ons een berichtje en wij helpen je graag verder.

Lesprogramma en workshops

Jong geleerd is oud gedaan. We hebben een programma ontwikkeld gericht op financiële opvoeding. Speciaal voor het voortgezet onderwijs en het mbo.

Doe de
Schuldenescape

Uitdaging en tijdsdruk. Dat is wat de deelnemers aan de Schuldenescape ervaren. Het geeft een realistisch inkijkje in het leven van een jongere met schulden en maakt hierdoor jongeren op een aansprekende manier bewust van geldzaken.

Samenwerking Graafschap College

Van jongeren, voor jongeren en de maatschappij. Dat is het uitgangspunt voor de samenwerking die we hebben met de opleiding Social Work van het Graafschap College. Op diverse manieren gaan studenten zelf aan de slag met het onderwerp financiën. Elk studiejaar wordt bepaald met welke opdracht de studenten op pad gaan. Zo hebben studenten gevlogd over thema’s als studiefinanciering, de zorgverzekering en crypto. En zijn ze aan de slag gegaan met het bedenken van een product in opdracht van onder andere de Voedselbank, gemeente Doetinchem en de Mini Mannamarkt. Maar ook hebben ze meegeholpen met de weggeefmarkt van sportkleding in de wijk Noord in Doetinchem.