Wat gebeurt er als je 18 wordt?
Als je 18 wordt dan verandert er op financieel vlak het een ander, je wordt dan zelf verantwoordelijk voor al jouw geldzaken.
Om jongeren in de gemeente Doetinchem voor te bereiden, ontvangen ze enkele weken voordat zij 18 worden een kaart in de bus met daarop een QR-code.
Met deze code kunnen zij meer informatie vinden over wat ze financieel moeten regelen als ze 18 jaar worden.
Heb jij de kaart ontvangen?
Jij bent bijna 18. Eindelijk volwassen! Er komt dan van alles op je af, zo ben je vanaf dan zelf verantwoordelijk voor al jouw geldzaken, dus ook voor rood staan of boetes. Alle informatie over wat je financieel moet regelen vind je hier.
Naast geldzaken zijn er nog andere dingen die je moet weten of regelen als je 18 wordt. Je leest er hier meer over.
Samenwerking Graafschap College
Van jongeren, voor jongeren en de maatschappij. Dat is het uitgangspunt voor de samenwerking die we hebben met de opleiding Social Work van het Graafschap College. Op diverse manieren gaan studenten zelf aan de slag met het onderwerp financiën. Elk studiejaar wordt bepaald met welke opdracht de studenten op pad gaan. Zo hebben studenten gevlogd over thema’s als studiefinanciering, de zorgverzekering en crypto. En zijn ze aan de slag gegaan met het bedenken van een product in opdracht van onder andere de Voedselbank, gemeente Doetinchem en de Mini Mannamarkt. Maar ook hebben ze meegeholpen met de weggeefmarkt van sportkleding in de wijk Noord in Doetinchem.
Week van het geld 2025
De Week van het geld is van 24 tot en met 28 maart 2025 met als thema Hoe maak jij je gelddromen waar?
Iedere dag zijn we aanwezig op een andere locatie van het Graafschap College. We organiseren, in samenwerking met ketenpartners (DUO, Iriszorg, Graafschap College) een geldmarkt in combinatie met een ludiek spel. Er zijn diverse kramen waar studenten informatie kunnen krijgen over bijv. studiefinanciering, gokken, belastingaangifte, budgetteren en 18 jaar worden.
Wij gaan het gesprek aan over 18 jaar worden. Studenten doen een check en krijgen dan later via de mail advies over wat ze nog moeten of mogen regelen.
Verder wordt onze Poenproat op alle afdelingen van het Graafschap College heen verspreid en hangen er op alle locaties posters met daarop teksten die jongeren aan het denken zetten over geld.
Stappen met Ouders
In samenwerking met Iriszorg Preventie, GGD, politie en het jongerenwerk zijn we geregeld aanwezig op ouderavonden. Met onze workshop ‘Van zakgeld naar stapgeld’ nemen we ouders mee in de financiële verleidingen en geldzaken waar jongeren mee worden geconfronteerd. Maar ook de geldstress die dit met zich meebrengt. In deze flyer lees je de topics die worden besproken.
Voorlichting door De Beeldbrengers
De Beeldbrengers zijn begin dit jaar gestart met het produceren van een reeks educatieve filmpjes. Deze filmpjes worden gemaakt door en voor jongeren en richten zich op diverse onderwerpen. Typerend is de wijze waarop deze filmpjes gemaakt worden. Het merendeel van de filmpjes wordt namelijk gemaakt door middel van straatinterviews. Met deze filmpjes willen we jongeren informeren en bewustzijn bijbrengen over geldzaken. De filmpjes worden ook gebruikt in ons eigen lesprogramma ‘Grip op Geld’. Ben jij nieuwsgierig naar deze filmpjes? Kijk dan eens op onze Instapagina!