Overzicht geeft grip; zet je inkomsten en uitgaven op een rij

Wil je meer overhouden, kun je zelfs sparen of moet je juist besparen? Om antwoord te kunnen geven op deze vragen is het goed om je doelen te bepalen en je inkomsten en uitgaven op een rij te zetten.

Een overzicht maken

Een overzicht vormt de basis van je financiële huishouden, het geeft overzicht en voorkomt mogelijke problemen. Hiervoor kun je een budgetplan gebruiken, het is handig om deze iedere maand in te vullen. Op de website van De Rondkomers staat een leeg budgetplan, ook staat er een voorbeeld budgetplan. Deze is gratis in te vullen en berekend automatisch wat je wel of niet overhoudt per maand. Maar hoe vul je deze in?

Inkomsten

Dat begint met het invullen van je inkomsten. Hier vul je alle bedragen in die je maandelijks op je bankrekening ontvangt. Dit kan bijvoorbeeld bestaan uit loon, een uitkering, toeslagen, alimentatie of inkomsten uit verhuur.

Vaste uitgaven

Nu de inkomsten in kaart zijn gebracht is het handig om te kijken naar de vaste uitgaven. Dit zijn rekeningen die iedere maand van je bankrekening afgeschreven worden. Om dit in beeld te krijgen is het handig om op je bankrekening de afgelopen 3 maanden door te nemen. Iedere rekening die afgeschreven wordt noteer je in het budgetoverzicht. Zo ontstaat er een goed beeld van je vaste uitgaven. Uiteraard is het goed om ook eens te kijken of er vaste uitgaven zijn waarop bespaard kan worden.

Vaste reserveringen

Naast vaste maandelijkse kosten zijn er soms ook kosten die eens per jaar naar voren komen. Te denken valt aan bijvoorbeeld de gemeentelijke belastingen, de waterschapsbelasting, abonnementen die jaarlijks betaald worden en het eigen risico van de zorg. Het is handig om hier maandelijks voor te reserveren zodat er géén onverwachte kosten naar voren komen. Rekenvoorbeeld: de gemeentebelasting bedraagt 500 euro per jaar, 500:12 maanden = 41,67. Dit is het bedrag dat maandelijks gereserveerd wordt.

Vrije uitgaven

Nu de vaste uitgaven en reserveringen van het inkomen betaald zijn is het goed om te kijken hoeveel geld er nog overblijft. Het is goed om te bedenken hoeveel van dit overgebleven bedrag er maandelijks uitgegeven kan worden aan boodschappen, hoeveel voor bijvoorbeeld uitstapjes en hoeveel voor reiskosten. Het kan handig zijn om ook na te denken over bijvoorbeeld verjaardagen of andere gebeurtenissen die in de maand die komen gaat, op de planning staan.

Sparen

Mogelijk blijft er, na het verdelen van de vrije uitgaven, nog een bedrag over. Dit bedrag kan gespaard worden. Het is handig om dit bedrag dan op een spaarrekening te zetten. Ook kan het handig zijn om spaarpotjes aan te maken in de app van je bank. In deze spaarpotjes kun je bepalen waarvoor je wil sparen, hoeveel en wanneer je dit spaardoel wil behalen. Dit maakt sparen een stuk makkelijker en leuker. Ook de bedragen die bij ‘vaste reserveringen’ naar voren kwamen kunnen in spaarpotjes gezet worden.

Uiteraard is er nog veel meer te vertellen over budgetteren en hebben we nog veel meer tips. Kom je geld te kort? Wil je weten welke regelingen er zijn? Of wil je simpelweg leren budgetteren? Neem dan gerust contact met ons op.

Heb je zelf een goede tip? Deel hem dan vooral met ons!

#bespaartip #samensterk