Al bijna 1000 leerlingen nemen in schooljaar 2023/2024 deel aan lesprogramma ‘Grip op Geld’

Al bijna 1000 leerlingen nemen in schooljaar 2023/2024 deel aan lesprogramma ‘Grip op Geld’

Vanaf het schooljaar 2020/2021 zijn De Rondkomers gestart met het lesprogramma ‘Grip op Geld’. Een reeks lessen waarin aandacht wordt besteedt aan diverse thema’s. Hoe kunnen jongeren een overzicht van (en inzicht in) inkomsten, uitgaven en spaardoelen maken? Welke (financiële) rechten en plichten hebben jongeren als zij 18-jaar worden? Welk spaarbedrag wordt aanbevolen als jongeren op zichzelf gaan wonen, wat zijn dan hun inkomsten en uitgaven en wat houdt men dan over om vrij te besteden? Hoe ontstaan schulden, wat zijn de gevolgen en waar kun je dan terecht? Dit zijn slechts een aantal thema’s die voorkomen in het, door onszelf ontwikkelde, lesprogramma. Dit soort onderwerpen blijken en blijven (helaas) nog steeds noodzakelijk gezien het aantal jongeren met financiële problemen.

Het lesprogramma is interactief. Dat wil zeggen dat we bijvoorbeeld gebruik maken van opdrachten, Mentimeters, de schuldenescape, YouTube video’s die aansluiten bij de leefwereld van jongeren en (misschien nog wel leuker) voorbeelden uit onze dagelijkse praktijk. Het lesprogramma wordt gegeven door gastdocenten die werkzaam zijn in de Achterhoek. Zij zijn dus dagelijks actief in het Achterhoekse werkveld en hiermee onderscheiden wij ons met andere, vaak commerciële, aanbieders.

In de afgelopen jaren zijn we meermaals aanwezig geweest bij het Metzo College, Prakticon, Houtkamp College, Zone College en diverse sectoren van het Graafschap College. In het huidige schooljaar hebben we alweer bijna 1000 leerlingen weten te bereiken. En de teller loopt nog even door, want ook komende periode staan er nog diverse lessen gepland.

Steeds vaker zien we dat scholen zich verantwoordelijk voelen om de rugzak van jongeren te vullen met financiële kennis en vaardigheden. Dit geeft jongeren een goede basis voor hun toekomst en daarmee voorkomen we dat jongeren in financiële problemen komen. Een ontwikkeling waar De Rondkomers dus erg blij mee zijn!

Uiteraard kunnen wij scholen hier in ontzorgen. Wij, De Rondkomers, bieden deze gastlessen namelijk kosteloos aan en komen ons lesprogramma graag in praktijk brengen. Wil jij als school volgend schooljaar gebruik maken van ons lesprogramma? Neem dan gerust contact op via 06-18706911 of info@derondkomers.nl

#GripopGeld